drone

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα drones και όλα τα μη επανδρωμένα ιπτάμενα οχήματα στην Ελλάδα. Μετά από διαβουλεύσεις πολλών μηνών, το νέο ρυθμιστικό πλαίσιο για τα drones στη χώρα μας είναι εδώ και θέτει τους βασικούς κανόνες για την επαγγελματική χρήση των μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων. Συγκεκριμένα:

  • Τα κοινά drones που χρησιμοποιούνται ευρέως, ανήκουν στην «Ανοικτή» κατηγορία ΣμηΕΑ UAS Open Category, καθώς έχουν μάζα κάτω από 25 κιλά. Η πτήση τους επιτρέπεται έως και τα 400 πόδια (FT) από την επιφάνεια του εδάφους (AGL) ή τη μέση στάθμη της θάλασσας (MSL), ενώ δε θα πρέπει να απομακρύνονται πάνω από 500 μέτρα από τον χειριστή τους.
  • Τα ΣμηΕΑ της «Ανοικτής» κατηγορίας δεν επιτρέπεται να εκτελούν πτήσεις πάνω από συγκεντρώσεις προσώπων. Εξαιρούνται τα ΣμηΕΑ και οι χειριστές τους όταν διαθέτουν άδεια επαγγελματικής χρήσης με έγκριση για πτήσεις πάνω από συγκεντρώσεις και η πτητική ασφάλεια συμπληρώνεται με μηχανισμούς ασφαλείας (αλεξίπτωτα, μικρό βάρος σώματος με αφρώδες υλικό κ.α.).
  • Ο χειριστής των ΣμηΕΑ «Ανοικτής» κατηγορίας με εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50μ. εγγράφεται σε ειδικά Μητρώα (ιδιοκτητών, κατόχων, μισθωτών και χειριστών ΣμηΕΑ) τα οποία τηρούνται στην ΥΠΑ, ανεξαρτήτως τρόπου κτήσης ή κατασκευής. Η εγγραφή θα γίνεται με συμπλήρωση στοιχείων σε ηλεκτρονική φόρμα που θα παρέχεται προς συμπλήρωση από τον ιστότοπο της ΥΠΑ και θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά, με την παράλληλη υποχρέωση για βεβαίωση ταυτοπροσωπίας.
  • Για τις πτήσεις των ΣμηΕΑ με εμβέλεια τηλεχειρισμού άνω των 50μ. υπάρχει η υποχρέωση να συμπληρώνονται τα στοιχεία της διαδρομής τους σε ειδικό σχέδιο πτήσεως μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής για Σχέδιο Πτήσης των ΣμηΕΑ στον ιστότοπο της ΥΠΑ, όπου αποτυπώνονται οι δομές του εναερίου χώρου, τα αεροδρόμια, οι απαγορευμένες και οι αποκλειστικές περιοχές για τις πτήσεις των ΣμηΕΑ.

Με το νέο νομοθετικό πλαίσιο, που βρίσκεται πια σε ισχύ, διαμορφώνεται για πρώτη φορά το περιβάλλον στη χώρα μας, για ευκαιρίες και δυνατότητες χρήσης των drones σε επαγγελματικό επίπεδο (εκτός από ιδιωτικό-ψυχαγωγικό) – κάτι που ήδη έχει ξεκινήσει σε άλλες χώρες της Ευρώπης και τις ΗΠΑ.

Επαγγελματικοί Κλάδοι που έχουν ήδη ξεκινήσει να ενστερνίζονται τις πτήσεις drones στις λειτουργίες τους, είναι οι Μεταφορές, η Ασφάλεια – παρακολούθηση, η Πυρασφάλεια, η Γεωπληροφορική και βέβαια οι Υπηρεσίες παροχής εικόνας για ψυχαγωγικούς – ενημερωτικούς και καλλιτεχνικούς σκοπούς.

Ολόκληρη η δημοσίευση (PDF) στην εφημερίδα της κυβερνήσεως του νέου κανονισμού για τις πτήσεις drones και άλλων μη επανδρωμένων αεροσκαφών, είναι διαθέσιμη εδώ.